Ga naar de inhoud
Menu
  • Industrieterrein Bargermeer IV
  • Phileas Foggstraat 124
  • 7825 AM Emmen

De Nieuwe Kolk Assen

Categorie
Renovatie

 

Project:                     De Nieuwe Kolk Assen

Architect:                 GGH Architecten

Opdrachtgever:       Gemeente Assen

Aannemer:               BAM Utiliteitsbouw BV

 

Projectbeschrijving

BNA Beste Gebouw van het Jaar Regio Noord/Oost

De opdracht was een nieuw theater te ontwerpen in het centrum van Assen, die aan alle eisen van moderne theaterproducties voldoet. Daarnaast moest er plek zijn voor onder andere 5 bioscoopzalen, een bibliotheek, kantoren, woningen, horecavoorzieningen en een grote parkeerkelder.
Theater is een gedeelde ervaring tussen publiek en spelers, en het publiek onderling. Daarom ontwierpen we de zalen compact. Zo heeft de grote zaal 2 balkons en zijbalkons. Daardoor zitten zo veel mogelijk mensen zo dicht mogelijk op de actie.

Het voormalige culturele centrum De Kolk in Assen heeft plaatsgemaakt voor een nieuw cultuurcomplex. Om het nieuwe programma goed te laten passen, werd de locatie aan de Vaart uitgebreid met twee belendende panden en lege percelen aan de Weiersstraat en Alteveerstraat. Hierdoor ontstond een uiterst complexe bouwlocatie: tegenover een grootschalig winkelcomplex, naast een traditionele woonwijk, aan een weelderige tuin en langs een genadeloos recht kanaal. Het nieuwe cultuurcluster legt de verbinding tussen oud en nieuw, tussen grote en kleine schaal en tussen functies in en nabij het nieuwe complex.

Het aanbod van DNK kent grote belangstelling. Gemiddeld start er elke dag op ieder uur een activiteit en daarmee trekt DNK jaarlijks 475.000 bezoekers naar het complex. Het is een van de grootste spelers op het gebied van kunst- en cultuur en vrije tijd in Drenthe.