Ga naar de inhoud
Menu
  • Industrieterrein Bargermeer IV
  • Phileas Foggstraat 124
  • 7825 AM Emmen

Forum Groningen

Categorie
Nieuwbouw

 

Project:                      Forum Groningen

Architect:                  NL Architects

Opdrachtgever:        Gemeente Groningen

Aannemer:                Koninklijke BAM NV

 

 

“Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer.”
De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft Forum Groningen van NL Architects uitgeroepen tot het “BNA Beste Gebouw van het Jaar”.

Tevens winnaar van de Groninger Architectuurprijs 2020 en vervolgens ook winnaar van de Dutch Design Award in de categorie Habitat.

Projectbeschrijving

Het Forum kreeg heeft een aantal voorzieningen, zoals een bibliotheek, filmtheater, debatcentrum, museum, expositieruimtes, een aantal horecavoorzieningen, educatievoorzieningen en een VVV-kantoor. Een systeem van roltrappen in het centrale atrium verbindt de diverse verdiepingen van het gebouw. Op het 45 meter hoge dak werd een openbaar toegankelijk dakterras aangelegd met een rooftopcinema. Er komen ca. 1.5 miljoen bezoekers per jaar.

Toegepaste techniek; een Betopor C-EPS afschotmortel, Wédémec plus, Wédéflex D4 met Triflex details randafwerkingen, PIR-B opstanden met Wédémec ZK bij de compartimenteringen.

In opdracht van en in samenwerking met de Koninklijke BAM NV was het in hartje Groningen altijd passen en meten vanwege de bereikbaarheid; daarbij kwam ook nog de architectonische aspecten waarbij er nagenoeg geen haakse hoek te bekennen was; met andere woorden een uitdaging voor onze vakmensen, wij zijn dan ook zeer trots op het resultaat !
Het is een absolute aanrader om op een heldere dag met mooi weer, een kijkje te nemen en van het adembenemende uitzicht over Groningen e.o. te genieten !