Ga naar de inhoud
Menu
  • Industrieterrein Bargermeer IV
  • Phileas Foggstraat 124
  • 7825 AM Emmen

Nieuwbouw DUO Kantoor Groningen

Categorie
Nieuwbouw

 

Project:                 Nieuwbouw DUO Kantoor Groningen

Architect:             UN Studio

Opdrachtgever:   Rijksgebouwendienst

Aannemer:           Strukton / Ballast Nedam

Projectbeschrijving

Dit kantoorgebouw voor Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst vervangt de diverse kantoortorens van DUO.
De nieuwbouw biedt een kantoor met 2.500 werkplaatsen en een ondergrondse parkeergarage voor 1.500 fietsen en 675 auto’s.

Na de sloop van de voormalige kantoortorens is een publiek park inclusief multifunctioneel paviljoen aan het complex toegevoegd.

Architectuur

Een duurzaam en innovatief kantoor. Een icoon voor de stad Groningen. Dat is wat de opdrachtgever, gebruikers en gemeente voor ogen hadden. En dat is wat consortium DUO² heeft gerealiseerd. Deze nieuwbouw is één van de eerste grote kantoorprojecten die volgens een PPS (Publiek Private Samenwerking) aanbesteding tot stand is gekomen. De bouw heeft een aantal interessante kenmerken: de pps-opzet, de snelle bouw van een nauwkeurige betonconstructie, en het innovatieve kantoorontwerp. De gevel combineert een groot aantal technische en praktische functies in een elegante vorm.

Het paviljoen, qua ontwerp een weerspiegeling van het hoofdgebouw, biedt een diversiteit aan diensten (fitness, restaurant en zakencentrum). De ondergrondse parkeergarage ligt in een glooiend landschap, ingeklemd tussen een waterdichte klei-leemlaag die typerend is voor de omgeving van Groningen. De garage biedt ruimte aan 700 parkeerplaatsen, waarvan er 60 een elektrisch oplaadpunt hebben. Een gedeelte van de garage heeft een eigen ingang en biedt plaats aan 1500 fietsen.

De goede samenwerking tussen de partijen heeft geresulteerd in innovatieve oplossingen, maar vooral in een openbare ruimte, waar mensen gebruik van kunnen maken. Er is een aantrekkelijke werkomgeving gecreëerd die tevens een ecologische meerwaarde voor de omgeving biedt. Passend bij de eerste toegekende BREEAM-NL In Use score van vier sterren voor een dergelijk kantoorpand van de rijksoverheid in Nederland.

De ontwikkeling van de stadstuin kende met de dakconstructie, het drainagesysteem en diverse waterbuffers vele technische uitdagingen. Omdat er rondom het kantoorgebouw vaak een harde wind staat, is er ook goed gekeken naar de juiste beplanting en verankeringen. Dit mede in relatie tot het beheer en onderhoud van de daktuin. Het consortium DUO2 beheert de exploitatie van ‘het Cruiseschip van Groningen’, zoals dit imposante gebouw al wordt genoemd.